Πρόγραμμα Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον ΙΙ

Την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους με επιδότηση έως και 70% των δαπανών για τις αναγκαίες οικοδομικές εργασίες μπορούν να πραγματοποιήσουν τα νοικοκυριά, μέσω του πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ .

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εξέδωσε και τον σχετικό οδηγό με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων, το οποίο ξεκινά με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ. Αυτός μπορεί να ανέλθει και στα 500 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και ιδιωτικών κεφαλάιων.

Καινοτομία του προγράμματος είναι η δυνατότητα που έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών να κάνουν συνδυασμό επιχορηγήσεων, δανεισμού και ιδίων χρημάτων προκειμένου να καλύψουν τα απαιτούμενα έξοδα. Το ανώτατο ύψος των οποίων ανέρχεται στα 25.000€.

Επιλέξιμη στο πρόγραμμα είναι μια κατοικία εφόσον:

 • Χρησιμοποιείται ως κύρια.
 • Υφίσταται νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετη.
 • Εχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Οι επιλέξιμες επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης είναι οι εξής:

 1. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος (δώματος, στέγης, τοιχοποιΐας και πιλοτής).
 2. Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  3. Αντικατάσταση μόνο υαλοπινάκων
  4. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης.
  5. Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.
 3. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
μονώσεις κτιρίων

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχει ανοίξει για την υποδοχή των αιτήσεων. Σε αυτή θα συνδεθούν και όλες οι τράπεζες.